Egyenesben a forradalomról

2014. jan. 21.

Polgárháborús veszély Ukrajnában?

A csúzlis forradalmár - Kijev, 2014. december 19.
© AFP / Sergei Supinsky
2014 januárjának közepétől újra feszültebbé vált a hangulat Kijevben, a zavargások 19-én meghaladták a decemberiek mértékén. Vasárnap a kijevi ellenzék nagygyűlést tartott a Függetlenség terén (a Majdanon), amelyen becslések szerint legalább százezren, egyes források szerint pedig közel félmillióan vettek részt. A tüntetés békésnek indult, ám egy ponton túl a radikális tüntetők néhány ezres csoportja összecsapott a kormánynegyedet lezárva tartó rohamrendőrökkel a Dinamo-stadionnál. Helyszíni beszámolók szerint az arcukat maszkkal, sállal, gázálarccal eltakaró radikális tüntetők különféle tárgyakat, petárdákat, füstbombákat és Molotov-koktélokat dobáltak a rendőri kordon felé. Akadt aki csúzlival támadt... A feldühödött tüntetők a rendfenntartó erők több autóbuszát és teherautóját felgyújtották.  Másnap reggel is folytatódtak az összecsapások az ukrán tüntetők és a rohamrendőrök között. Ekkor már legalább 12 órája tartott az ukrán fővárosban a tüntetők és a rendvédelmi szervek minden korábbinál élesebb összecsapása. Minimum öt rendőrségi buszt és 2 teherautót fel is gyújtottak a dühödt tüntetők. Mindez annak az ellenállási-tiltakozási hullámnak a keretében történt, amely amiatt vett új lendületet, hogy az ukrán törvényhozás az előző héten alaposan megszigorította a gyölekezési szabadságra vonatkozó szabályokat. Emiatt több százezren vonultak ki a kijevi Majdanra - és el-elszabadulni látszottak az indulatok. Sokak szerint az irányítás kicsúszott az ellenzéki megmozdulás vezetőjének számító Vitalis Klicsko volt ökölvívő világbajnok kezéből. Ugyanis miközben a rohamrendőrök könnygázzal töltött villanó és hanggránátokat lőttek a tömegbe és a tüntetők közül többen a buszok tetején állva a "forradalom" szót skandálták, Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) vezetője a helyszínen igyekezett csillapítani a kedélyeket, de közben valaki a tüntetők közül poroltóval lefújta, és többen kifütyülték.

Korábban Klicsko azt nyilatkozta, hogy találkozott Viktor Janukovics ukrán államfővel. Az elnök azt ígérte, hogy hétfőn bizottságot alakítanak, amely a válsághelyzet rendezésével foglalkozik. Az ukrán közszolgálati televízióban Klicsko rámutatott, hogy a helyzet a polgárháborúhoz közelít.„A rendszer nem az embereket, hanem csak a hatalmat szolgálja” – állapította meg az Ütés párt vezetője.

A híradások szerint vasárnap és hétfőn száznál több rendőr sérült meg a tüntetők akciói nyomán. Tucatnyinál több tüntetőt őrizetbe vettek.

A Jobboldali Szektor elnevezésű szélsőséges csoport megerősítette, hogy tagjai részt vettek a rohamrendőrök és a tüntetők között a Dinamo stadionnál kitört összecsapásokban.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése