Egyenesben a forradalomról

2014. febr. 21.

Janukovics előrehozott választásokat fog kezdeményezni


Viktor Janukovics ukrán elnök közlemény adott ki pénteken, magyar idő szerint délben, melyben azt írja: Ukrajnában előre hozott elnökválasztásokat tartanak, valamint visszaállítják a 2004-es alkotmányt, mely korlátozza az elnök hatalmát. Az elnök azt is elmondta: nemzeti egységkormányt alakítanak, melynek előkészületei elindulnak. Az elnökválasztás pontos időpontját ugyanakkor nem nevezte meg.



"Bejelentem, hogy kezdeményezni fogom az előre hozott választásokat. Kezdeményezem a 2004-es alkotmány visszahozását, a felhatalmazások újrafelosztását a parlamenti köztársaság javára" - jelent meg az elnök honlapján. "Ukrajna elnökeként és az alkotmány védelmezőjeként ma kötelességemet teljesítem a nép, Ukrajna és Isten előtt, a nemzet megmentése, az emberéletek megóvása, országunk békéjének és nyugalmának megőrzése jegyében" - fogalmaz Janukovics az elnöki honlapon olvasható közleményben. Janukovics utal az elmúlt "tragikus napokra", amelyekben az ország súlyos veszteségeket szenvedett, a barikád mindkét oldalán emberek haltak meg.

"Előre hozott elnökválasztást kezdeményezek. Ugyancsak kezdeményezem a visszatérést a 2004-es alkotmányhoz, amely csökkentené az elnöki hatalmat a kormány és a parlament javára" - olvasható a nyilatkozatban, amely szerint Janukovics nemzeti egységkormány létrehozását is kilátásba helyezi.

Az elnök ugyanakkor részletekbe nem bocsátkozott, időpontokra még utalást sem tett. Nyilatkozata alapján nem engedett a hatalomváltást követelő tüntetők legfőbb követelésének, miszerint haladéktalanul mondjon le az államfői posztról. Az ukrán médiában megjelent értesülések szerint az alkotmányreform egészen szeptemberig elhúzódhat, és csak decemberre írnák ki az előre hozott elnökválasztást. Jövő márciusban lenne esedékes különben a nem soron kívüli államfőválasztás.

Az ukrán médiában megjelent értesülések szerint az alkotmányreform egészen szeptemberig elhúzódhat, és csak decemberre írnák ki az előre hozott elnökválasztást. Jövő márciusban lenne esedékes különben a nem soron kívüli államfőválasztás.

Az ellenzék egyik vezetője, Vitalij Klicsko kijelentette, hogy az ellenzék kész egyezményt aláírni Viktor Janukoviccsal, de azt is hangsúlyozta, hogy a Függetlenség téri tüntetőkkel is tárgyalni kellene és meg kellene győzni őket a megállapodás feltételeinek elfogadásáról. Klicsko fenti bejelentése a Bild német lapnak adott interjúban szerepel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése