Egyenesben a forradalomról

2014. febr. 18.

Kijevben elszabadult a pokol?



Kijevben újra elkeseredett, véres összecsapások voltak a tüntetők és a rendőrség között. Vannak sebesültek mindkét oldalon. Lángokban áll a Régiók Pártja irodája a Lipszkaja utcában. A tüntetők megpróbálják elfoglalni a Verhovna Rada melletti épületeket. 
A nap - 2014. február 18. - fontosabb eseményei azután, hogy az amnesztiatörvény értelmében szabadlábra helyezték mindazokat, akiket korábban a tüntetésekben való részvételük miatt tartóztattak le.

Az Ukrán Parlament környékén a tüntetőknek sikerült áttörniük a rendőrségi kordont

A város e pontjához a Berkut különleges csapatok érkeztek. Petárda-robbanások hallhatók, a tüntetők botokat használnak. A tüntetők betörtek az autóba, amely útjukat állta a kormányzati negyedhez. Elindították a kocsit és elhajtottak, felszabadítva az úttestet. Ugyanakkor, az úttesten még két jármű állt. A kijevi tüntetők áttörtek a rendőrkordonon, hogy szabaddá tegyék a Grusevszkij utcát.

Eközben ellenzéki képviselők elfoglalták a szónoki emelvényt a Parlamentben

Az ukrán Parlament plenáris ülése előtt az ellenzéki frakciók képviselői elfoglalták a szónoki emelvényt

Mintegy 50 ellenzéki áll az emelvény és az elnökség körül. Amint Arszenyij Jacenyuk a Haza és Oleg Tyagnibok a Szabadság frakció vezetője újságíróknak elmondta, az ellenzék azért akadályozza az ülés megkezdését, mert a parlamment apparátusa nem volt hajlandó regisztrálni döntésüket a 2004-es Alkotmány megújításáról, holott ez legalapvetőbb követelésük és törekvésük.

Élesedő helyzet

Több ezer tüntető indult, hogy őrt álljon a Parlament (Verhovna Rada) előtt. A kormányzati negyedben összecsapásokra kerül sor. A rendőrség könnygázt és világító gránátot alkalmaz.

"A Berkut a tetőkről a tömegbe dobálja a gránátokat Selkovicsnaja utcában!" – mondta Alekszandr Aronc szemtanú. Oleg Carjov parlamenti képviselő: "A Selkovicsnaja utcában folyik a harc. Öt rendőrt sérülésekkel bizottságunk épületébe hoztak. Elmondásuk szerint a békés tüntetők köveket, kalapácsokat, fejszéket használnak". A parlamenti ellenzék követeli, hogy haladéktalanul térjenek vissza a 2004-es alkotmányra, de a kormány még nem hajlandó erre. Az ellenzék továbbra is blokád alatt tartja a szónoki emelvényt a parlamentben.

Tüntetők másztak fel a Selkovicsnaja és Insztyituckaja utca sarkán álló ház tetejére, ahonnan a rendőrség lőtte őket

Erre azután került sor, hogy a karhatalmi erők éles lőszert kaptak. Andrej Szencsenko a Haza ellenzéki párt képviselője, a közrendet fenntartó karhatalmi forrásokra hivatkozva közölte, hogy Suljak tábornok a a belső karhatalmi csapatok parancsnoka rendelkezett, hogy éles lőszert adjanak a katonáknak, és ha közülük valaki megbotlik vagy a tömeg mellett esik le, akkor lőhet a támadókra.

Kijevben folytatódnak az elkeseredett összecsapások a tüntetők és a rendőrség között. Vannak sebesültek mindkét oldalon. Ég a Régiók Pártja irodája a Lipszkaja utcán. A tüntetők megpróbálják elfoglalni a Verhovna Rada melletti épületeket.

Kijev központjában a Berkut rohamrendőrség egyik osztaga támadásba indult a tiltakozóakció résztvevői ellen és egy tüntetőt az Еспресо.TV tudósítója szerint megöltek.
Az MTI tudósítsa:

Összecsapások, gyújtogatások

Mintegy kétezer ellenzéki tüntető csapott össze kedden Kijevben a rohamrendőrökökel a parlament épületének közelében.

Helyszíni jelentések szerint a tüntetők kövekkel dobálják a rendfenntartókat, akik válaszul könnygázt, fény- és hanggránátokat vetettek be, és gumilövedékeket lőnek a tömegbe. A Reuters brit hírügyökség fotóriportere gránáttól sérült meg a mellkasán, két nőt pedig gumilövedékek sebesítettek meg.

Felgyújtottak az ellenzéki tüntetők kedden a kijevi parlamentnél egy rendőrségi teherautót, amely elzárta a parlamenthez vezető utat, a kormányzó Régiók Pártjának székházába pedig Molotov-koktélokat és köveket dobáltak, betörve az épület több ablakát.

Közben már legalább tíz tüntető sérült meg a rendőrökkel folytatott összecsapásban. Egy fiatal férfinak egy rendőr által elhajított gránát csuklóból leszakította a kezét.

Az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt képviselője úgy vélekedett, hogy a tüntetők be fognak hatolni a törvényhozás épületébe. A parlamentnek kedden plenáris ülése lett volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése