Egyenesben a forradalomról

2014. jún. 14.

Lelőtt repőlőgép: Porosenko bosszút ígér

Nem tudni, okos dolog-e ha egy polgárháborús körülmények között egy tönk szélén álló ország elnöke bosszúval fenyegetőzik. Persze valamit mondania kell, ha lelövik a repülőgépét. De a bosszú és megtorlás nem a háború eszkalációjához vezet-e. Túléli-e Ukrajna, ha valódi háborúba sodródik? Bárhogy is, a híradások szerint az ukrán elnök bosszút ígér.... A NOL cikkét idézzük.

Mint ismeretes, június 14-re virradóra egy ukrán katonai szállító repülőgépet lelőttek a kelet-ukrajnai szeparatisták. A fedélzeten lévő negyvenkilenc ember meghalt. Petro Porosenko „méltó válasszal” fenyegette meg a támadókat. A hivatalánál pedig pokolgépet találtak hajnalban.



A részletek:

Egy IL-76 típusú ukrán katonai szállító repülőgépet sikerült lelőniük szombatra virradóra a kelet-ukrajnai Luganszk város közelében, 49 emberel a fedélzetén a kelet-ukrajnai orosz és oroszpárti szeparatistáknak. A gép éppen a luganszki repülőtér felé közeledett és landolni készült, amikor találat érte és lezuhant. A repülőgépen lévők mindannyian meghaltak.

Luganszk megye hasonnevű központjáért napok óta éles harcok folynak a szeparatisták és az ukrán hadsereg „antiterrorista" hadműveletre kivezényelt egységei között.

Vladimir Szeleznyov, a hadműveleti parancsnokság szóvivője szerint a gép lelövése aljas és cinikus húzás volt. Az IL-76-os katonai felszerelést vitt Luganszkba.

Kijevi védelmi minisztériumi források szerint a fedélzeten 40 ukrán katona és kilencfős személyzet utazott. A katonák a 25. dnyipropetrovszki légi dandárhoz tartoztak. A szeparatisták légvédelmi fegyvereket használtak az IL-76-os lelövéséhez, ami után négyzetcentiméterről négyzetcentiméterre fésülték át a zuhanás helyszínét, ezt a Luganszktól délkeletre fekvő területet.

„Így dolgozunk. A fasiszták küldhetnek annyi erősítést, amennyit csak akarnak, Mi ugyanezt fogjuk csinálni" – mondta egy Pjotr néven bemutatkozó szeparatista a Reuters riporterének.

Az IL-76-os lelövése miatt Petro Porosenko ukrán elnök rendkívüli biztonsági értekezletet hívott össze, utána pedig közleményt adott ki, amely szerint Ukrajnának békére van szüksége, de a terroristák méltó választ fognak kapni.

Porosenko hivatalának a közelében, a kijevi Luteranszka utcában szombatra virradóra pokolgépet találtak. Ezt az információt  Marija Osztapenko, az ukrán állambiztonsági szolgálat szóvivője is megerősítette a Kyiv Postnak.

A pokolgépet öt gránátból és egy kilogrammnyi fémrepeszből állították össze, és egy olyan kapu előtt helyezték el, amelyen az elnöki hivatal gépkocsijai haladnak át.

Valószínűleg azok a merénylők hagyták maguk mögött, akik miatt egy nő riasztotta az elnök testőreit. Ő azt mondta, hogy katonai egyenruhát viselő alakokra figyelt fel. A merénylők egyébként egy üzenetet is kifüggesztettek egy közeli kapurácsra. Ez így hangzik: „Ha nem állítod meg a háborút, a háború el fog jönni hozzád.”

A két kelet-ukrajnai megye, Luganszk és Donyeck egy májusi népszavazás után kikiáltották a függetlenséget. A közöttük és az ukrán hadsereg egységei között kitört harcoknak eddig több mint 270 halálos áldozatuk volt. Ebből 115-en ukrán katonák voltak.

Az ukrán hadsereg pénteken foglalta vissza a donyecki kikötővárost, Mariupolt a szeparatistáktól.

Az ukrán válság a hidegháborút idéző mélypontra süllyesztette a Porosenkót támogató Egyesült Államok és a szeparatistáknak hathatós segítséget is nyújtó Oroszország viszonyát, a CNN pedig arról ír, hogy június 4-én amerikai F-22-esek állták az útját négy orosz Tu-95-ös vadászgépnek és az őket kísérő légi utántöltőnek, amikor beléptek az Alaszka és Kalifornia partjainál lévő amerikai légvédelmi azonosító zónába.

Az a két Tu-95-ös, amelyet Kaliforniánál állítottak meg, 80 kilométerre közelítette meg az amerikai partokat. Az incidensről Jeff Davis százados, az északi légi parancsnokság szóvivője beszélt a CNN-nek, hozzátéve, 2012. június 4. óta ez volt az első alkalom, hogy amerikai vadászgépeknek oroszokat kellett kikísérniük az Egyesült Államok légterének a közeléből.

A légvédelmi azonosító zóna széle az amerikai partoktól 320 kilométerre van. Steve Warren ezredes, a Pentagon szóvivője annyit mondott, az oroszok mindenben a nemzetközi törvényeknek megfelelően viselkedtek. Mindkét fél részéről nagyon profi volt az egész – fogalmazott Warren.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése